Kategorier
Ud i det blå

Rubjerg Knude

Nordsøstien som går igennem området ved Rubjerg knude, er en del af en mere end 5000 km lang rute, der går hele vejen rundt om Nordsøen. Samtidig deler Nordsøstien en del af Hærvejens vandreruter. Stien er markeret med blå skilte og nem at følge, i alt ca 300 km sti som kan vandres på i den nordjyske natur langs kysten.

Rubjerg Knude og Fyret

Nordsøstien følger kysten ved Rubjerg Knude og der er flere muligheder for at komme til stien i området. Vi valgte at starte ud ved Grønne rende stien, den går igennem Rubjerg Knude klitplantage og op til Lønstrup klint. En smuk tur på omkring en kilometer gennem skoven. Der hvor stien ender finder man Grønne rende, det er en kløft som er formet af de underjordiske vandløb i klinten. Selv om skråningerne i kløften er stejle kan man med lidt forsigtighed komme helt ned på stranden. Hvor man kan nyde synet af klinten og fyret nede fra.

enden af grønne rende
Hvis man drejer til højre ved Grønne rende og fortsætter op mod Rubjerg Knude fyr rammer man Nordsøstien, den følger kanten langs vandre klitten der omgiver fyret, og fortsætter videre mod Mårup kirke.

Vandre klit
Vi valgte at dreje væk fra stien, og besteg i stedet for klitten for at mærke sandet og for at komme op til fyret.
Der er næsten aldrig vindstille på klitten, så sandet flytter sig konstant. Når man står på toppen af klitten en smuk sommerdag og det alligevel fyger med sand skal der ikke megen fantasi til at forestille sig hvor barskt området er når vinter stormene raser. Tænk at noget så smukt kan være så barskt.

Lønstrup Klinten, som Knuden er en del af, er hævet havbund fra ishavet som dækkede hele Dannmark da istids isen smeltede. Klinten strækker sig 15 km fra Nord ved Lønstrup til Løkken i syd. Rubjerg Knude er den højeste del af klinten og den andenstørste vandreklit i Danmark.

rubjerg knude fyr
Fyret blev bygget i år 1900, på det tidspunkt lå det 200 m inde i landet. Rubjerg Knude fyr er verdens eneste tilsandede fyr og har været ude af drift siden 1968 på grund af sandflugten. Men det står stadigvæk stolt plantet i sandet trods de barske omgivelser, men hvor længe? Havet tager cirka 2 meter af klinten hvert år så måske 10-15 år endnu. Hvis du hører til dem som endnu ikke har besøgt Knuden og fyret så skal det snart til at være, og det er klart et besøg værd. Jeg mener at det ligger på top 3 over natursteder i Danmark.
På en klar dag virker udsigten fra Knuden uendelig både mod nord og syd. Hvis man er så heldig at være der en af de få dage med østen vind er vandet næsten helt stille og uendeligt blåt. Man kan sætte sig ned i sandet, kigge udover havet i timevis og bare mærke roen i hele kroppen.

udsigt rubjerg fyr 6368
Der har i mange år ikke været adgang til fyret men i foråret blev det muligt at komme op i fyret. En ny trappe er blevet bygget så der er adgang til at nyde udsigten fra toppen af fyret. I toppen er udsigten om muligt endnu mere fantastisk. På vejen op i tårnet er der i væggen midt i fyret lavet små “låger” som kan åbnes. Inde i midten af fyret er der blevet lavet et kæmpe kalejdoskop. Man kan træde ind i kalejdoskopet i bunden af fyret og opleve den mest fantastiske spejling af lyset ned i gennem fyrtårnet. Og man kan kigge ind i kalejdoskopet gennem lågerne i væggen.

spejling1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *